Erasmus ve Değişim Programları Bölüm Temsilcileri

Erasmus+ Programı Uygulama Rehberi

• Giden Öğrenciler (Öğrenim Amaçlı)
  • Erasmus+ programının bölüm içinde öğrencilere tanıtılması
  • Giden Erasmus öğrencilerinin öğrenim sözleşmelerinin hazırlanmasında karşı üniversitenin ve Kadir Has Üniversitesi’nin müfredatlarının karşılaştırılması ve eşleştirilmesi suretiyle öğrencilere akademik konularda ve ders seçiminde rehberlik edilmesi ve sözleşmenin ilgili bölümünün onaylanması.
  • Ders seçiminde öğrencinin ideal olarak 30 AKTS ders yükü aldığının kontrol edilmesi. 30 AKTS’nin mümkün olmadığı durumlarda, (bunun en yaygın örneği son sınıf/dönemde olup mezuniyet için dönemlik 30 AKTS’den az iş yükü kalan öğrencidir.) Erasmus bölüm temsilcisinin uygun görmesiyle öğrenci kalan AKTS yükü kadar kredi alabilir.
  • 20 AKTS’den daha az iş yükü kalan öğrencinin gittiği kurumla ve eğitim sistemiyle entegrasyonu için ortalama 18-20 AKTS gerekli olduğundan, gittiği kurumda müfredat dışı aktiviteler (sosyal projelere katılım gibi) de faaliyet olarak eklenebilir. Ancak bu çalışmalara da tanınma sağlanması gerekmektedir.
  • Kredilerin eşlenmesi konusunda dersi derse eşlemek yerine kredinin krediye eşlenmesi uygundur. Örneğin karşı kurumda 12 AKTS’lik bir ders, burada iki tane 6 ECTS’lik derse eşlenebilir.
  • Üniversitemiz, Erasmus kapsamında katılımcılara %70 ve %30 olarak 2 taksitte hibe ödemesi yapmaktadır. İkinci taksidi alabilmenin şartlarından biri de min. 20 AKTS’den başarılı olmaktadır. 30 AKTS’den az iş yüküyle giden öğrencilere bu durum Erasmus ve Değişim Ofisi tarafından hatırlatılmaktadır.
  • Karşı üniversite özellikle word halini istemediği sürece ders seçimlerinin https://ewp-dashboard.eu/ola/outgoing (OLA) üzerinden yapılması ve dijital imza kullanılması.
  • Öğrencilerim add/drop döneminde yapmayı planladıkları ders değişikliklerinin uygunluğunun kontrol edilmesi. Bu değişiklikler https://ewp-dashboard.eu/ola/ üzerinden öğrenci tarafından hazırlanacaktır. (Karşı kurum özellikle word halini istemezse)
  • Erasmus ve Değişim programları Bölüm Temsilcileri, Erasmus programına katılıp dönen öğrencilerin not dönüşümlerini yapmaktadırlar.
  • Öğrencinin not transferinde, yurtdışında almış olduğu dersin muadili derse transfer edilmesi metodu uygulanmaktadır. Öğrencinin muadil dersi bulunmadığı durumlarda, bölüm temsilcisi tarafından uygun görülürse öğrencinin müfredatına seçmeli yeni bir ders eklenmesi metoduyla tanınma sağlanabilir

Tanınma konusunda dikkat edilmesi gerekenler

Değişim programından sadece tam zamanlı öğrenciler yararlanabilir. Erasmus+ programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır, başarısız olunan krediler ev sahibi kurumda tekrar edilir. Transkriptte başarılı ve başarısız derslerin not transferleri sağlanır.

Akademik Tanınma Belgesi (Proof of Recognition): Öğrencinin hareketlilikten dönüp, transcriptini iletmesinden sonra düzenlenen bu belgede öğrencinin hangi derslerden başarılı olduğu, bu derslere ilişkin AKTS kredi miktarları ve notları ile Kadir Has Üniversitesinde hangi derslerden muaf sayıldığı ile bu derslerin AKTS kredi miktarları ve notları yer almalıdır.

NOT DÖNÜŞÜM TABLOLARI

ECTS Not dönüşümlerinde aşağıda üniversitemizde halihazırda uygulanmakta olan dönüşüm tablosu dikkate alınmalıdır:

ALMANYA

8 good =C,

9 very good= B,

10 excellent= A.

P stands for Participation, i.e. the student has successfully and regularly attended the course.